Amerikasläktingarna har kommit och åkt

I förra veckan var jag på släktsafari i två dagar. Fantastiskt roligt och trevligt. Vi fick besök av avlägsna amerikanska släktingar som ville se var de kommer ifrån.
Jag har nästan all min släkt i mellersta Halland, i trakterna kring Ullared, och det var där vi träffades. Två amerikanska systrar, barnbarnsbarn till min morfars faster Albertina som utvandrade 1877, kom till Sverige några dagar tillsammans med sina respektive makar. På onsdagen (nationaldagen) åkte vi runt och tittade på bland annat en släktgård, en torpgrund, en gård där morfars farmor fötts, ett hembygdsmuseum och ett skogsskifte som morfars farfar ägt. Detta var utanför Köinge, på vägen mellan Falkenberg och Ullared.

Am1

Här är vi på gården Svenstorp norr om Köinge i Halland. Min morfars farfar Lars Arvidsson hade gården under mitten av 1800-talet och här föddes de amerikanska systrarnas farfars mor Albertina 1847. Idag är det en fyrmänning till mig som har den, Lars Arvidssons barnbarns barnbarn.

Am2

Gårdsägaren på Svenstorp berättade för oss om gården. Den ligger mycket vackert.

Am3

Med hjälp av en granne som har bra koll på kartan kunde vi hitta den torpgrund vi sökte.

Am4

I torpet Kortåsen i Köinge socken bodde min morfars farfar Lars Arvidsson och min morfars farmor Anna Christina Svensdotter i slutet av sitt liv. De dog 1900 respektive 1906. Idag finns bara torpgrunden kvar.

Am5

Gården Kullen ligger vid Axtorna hed söder om Köinge samhälle. På gården föddes min morfars farmor Anna Christina Svensdotter 1819. Här, där vägen går, och på fälten vid sidan om vägen, stod slaget vid Axtorna 1565. 4000 danska och svenska soldater ligger begravda i massgravar här. Då hörde Halland till Danmark.

Am6

Larsagården är ett hembygdsmuseum i Vessigebro. Huset är flyttat från Svenstorps granngård Lustorp. Troligen såg husen på Svenstorp ut ungefär så här när Lars Arvidsson hade den gården för omkring 150 år sedan.

I fredags besökte vi Okome där min mormor och morfar bodde, där mamma växte upp, och där mina kusiner idag driver morfars familjeföretag vidare.
Många svenska släktingar var med och jag har nog aldrig träffat så många på en gång utom när det varit släktträffar. Nu fick jag tillfälle att även träffa mer avlägsna släktingar, kusiner och tremänningar till min mamma.
Alltihop var omvälvande och intressant och gav så mycket ny kunskap om min släkt.
Sedan stannade jag kvar hemma hos min pappa (mamma gick bort 2009) några extra dagar, och hann då träffa mina bröder och en faster och flera andra släktingar också.
Senare i sommar ska jag skriva om emigranterna till vår gemensamma släktberättelse. Det finns så mycket att berätta.

Läs mer om mina Amerikasläktingars anor.