Björn Ulvaeus släkt

Björn Ulvaeus fyller år idag, den 25 april. Många vet att han kommer från Västervik. Han är engagerad i ett stort byggprojekt i sin gamla hemstad och var med på ruinens scen på 60-talet med resten av Hootenanny Singers under de första åren med visfestivalen i Västervik.


Hootenanny Singers 1967. Foto: Holger Ellgard, bild från Wikipedia.


Hootenanny Singers i Västervik 1965.

Men varifrån kommer han och hans släkt? Det ska du snart få veta, åtminstone till viss del.

Björn Ulvaeus flyttade från Göteborg till Västervik 1951 med sina föräldrar Gunnar och Aina Ulvaeus. Hans pappa fick arbete på pappersbruket där hans farbror Esbjörn Ulfsäter var vd. Det här känner de flesta Västerviksbor till så klart.

Ulvaeus är en latinisering av namnet Ulfsäter, så egentligen är det samma namn. Tidigare hette de Andersson.

Esbjörn var äldst i en syskonskara på fem, födda 1908-1923. När han var 20 år, två år efter att han tagit studenten, bytte han efternamn, enligt tillstånd från Kunglig Majt. 1933 flyttade han till Västervik där han blivit disponent på pappersbruket, bara 25 år gammal. De tre andra syskonen hette Asta, Gurli och Lennart.


Hela familjen. Att Esbjörn är överstruken beror på att han flyttat. Från församlingsboken i Oscar Fredriks församling. Bildkälla: Arkiv Digital.


Anteckning om att Esbjörn byter efternamn och att han tar studenten. Från församlingsboken i Oscar Fredriks församling i Göteborg. Bildkälla: Arkiv Digital.

Björn Ulvaeus farfar och farmor hette Erik Andersson och Hulda Höglund och bodde på Kvarnbergsgatan 5 i Göteborg. Esbjörn var deras första barn, han föddes den 8 april 1908. De hade gift sig dagen före nyårsafton 1907, och förmodlingen är det därför som prästen i Kristine församling i Göteborg lagt till ”oäkta” i födelseanteckningen. En rigid präst som ville markera att föräldrarna levt i synd. Det är inte ovanligt, det kan man se lite här och var i kyrkböckerna.

Farmor Hulda hade tidigare som ogift sonen Per Allan som dog innan han hunnit fylla ett år. Hulda var född i Göteborgs Donkyrkoförsamling 1881 och hennes föräldrar var stuveriarbetaren Carl Anders Petersson Höglund och hans hustru Anna Kristina Backlund och bodde på samma adress som dottern och mågen. Båda två var inflyttade från landsbygden, från Reftele i Jönköpings län respektive Nittorp i Älvsborgs län.

Farfar Erik föddes i Örgryte 1883. Dit flyttade hans föräldrar August Andersson och Kristina Svensdotter från Norra Kedum i Västergötland strax innan Erik föddes. Även August och Kristina var landsbygdsbor som flyttat till storstaden. De var födda i Hinneryd i Småland och Särestad i Västergötland. Tillsammans fick de tre barn: Maria, Axel och Erik.

Strax innan Erik fyllde fem år dog hans mor Kristina. Ett år senare gifte hans far om sig med familjens piga, den 19 år yngre Ida Johansdotter som också kom från Särestad. I detta äktenskap föddes fem barn.

Dessa uppgifter har jag hittat i kyrkböckerna i Kristine församling och Domkyrkoförsamlignen i Göteborg samt i Örgryte församling.

Det är Eriks storasyster Maria som fick en dotter som också hette Maria och som är Maria i filmen ”Maria Larssons eviga ögonblick” av Jan Troell. Han är som bekant gift med Agneta Ulfsäter, kusin till Björn Ulvaeus. Filmen bygger på boken ”Att människan levde” som Agneta skrev 2007. Det är en mycket fin film, se den!

I boken skriver Agneta Ulfsäter att den släktberättelsen bygger på det som hennes far Esbjörn, hennes farbror Gunnar, hennes faster Gurli och deras kusin Maja berättat om släkten. Kanske är det också någon i släkten som har släktforskat vidare bakåt.


I boken finns ett släktträd som börjar med August och hans två hustrur och deras barn.


Hulda Höglund och Erik Andersson. Bild från boken ”Att människan levde” av Agneta Ulfsäter-Troell.


August Andersson och Kristina Svensdotter. Bild från boken ”Att människan levde” av Agneta Ulfsäter-Troell.