För en dryg månad sedan började Släktforskarförbundets Rötterbokhandel sälja min e-bok ”Skriv för din släkt!” och det har gått väldigt bra. Där är det den första e-boken som säljs så detta är förstås ett test för bokhandeln också. Jag tror personligen att släktforskningsmarknaden är mogen för e-böcker. Vi släktforskare är nu en ganska datorvan skara även om det finns en äldre generation som till viss del inte har börjat använda datorer i släktforskningen.
Skrivhandboken har sålt väldigt bra, över min förväntan. Mer än 500 exemplar är sålda, och det är jag väldigt glad för. Jag har fått en del förfrågningar om den kommer som pappersbok, så jag förstår att det finns en efterfrågan på det också. Men problemet med pappersböcker är att de måste tryckas i ganska stora upplagor för att få ner det till en rimlig kostnad.
Fördelen med en e-bok är att det inte innebär någon tryck- och distributionskostnad. Kostnader finns ju, inte minst för arbetet med själva boken, men också för den tekniska lösningen och att skapa själva e-boken. Detta gör att priset kan hållas nere. Min e-bok kostar 110 kronor nu. Skulle jag tryckt den hade priset helt säkert blivit minst 250 kronor, plus portokostnad. En nackdel med e-böcker kan vara att det är en minskad överblickbarhet. Jag kan inte bläddra på samma sätt som i en pappersbok, och till och med titta på två sidor samtidigt.
Jag tror på e-böcker. Vi som släktforskar har stor nytta av litteratur, det är min erfarenhet. Inte bara handböcker om hur man gör utan också böcker inom ämnet historia, både på makro- och mikronivå. Jag vill ju veta mycket mer om mina tidigare släktingars livsvillkor för att förstå min historia bättre. Vad åt dem till vardags, vad trodde de på, vilka livsval kunde de göra, vilka lagar och regler styrde deras liv? Det här måste jag läsa mig till, och min bokhylla med historielitteratur börjar bli ganska överfull nu. Pappersböcker har inte spelat ut sin roll, långt ifrån.
Nu planerar jag fler e-böcker för släktforskare. Vi får se vad det blir av mina planer.