Ansedel och antavla

Resultatet av släktforskning kan redovisas på flera sätt. Standard är att göra en ansedel för en enskild person som man forskar om, och en antavla (ett släktträd) för en släkt eller ett eller flera släktled. Resultatet kan även skrivas som en släktberättelse.

Antavla
Om du beställer forskning av mig kan det redovisade släktträdet se ut så här för proband plus tre generationer bakåt. Proband är den person du lämnar uppgifter om, i det här exemplet Holger Gustaf Elof Karlsson född 1914 i Helgerum, min mans far:

4generationer

 

Ansedel
En ansedel är basfakta om en person, inklusive källor. Här är ett exempel, antavlan för min farmors mor:

Olivia Maria Mårtensdotter
Född: 1852-04-04 i Kopparåsen, Grimeton (H)
Föräldrar: torparen Mårten Nilsson och hustrun Anna Beata Gudmundsdotter i Kopparåsen
Död: 1918-03-27
Gift 1879-03-29 med Kristoffer Johansson född 1850-03-04 i Grimeton

Källor:
Grimeton (N) CI:4 (1824-1860) Bild 73 / sid 133
Grimeton (N) CI:5 (1861-1880) Bild 107 / sid 28
Rolfstorp (N) CI:8 (1895-1925) Bild 2860 / sid 65

 

Publicering av släktträd

Många släktforskare publicerar sina släktträd på internet, antingen på egna hemsidor eller på släktforskarhemsidor där släktträd i vissa fall också kan samköras med andras. På så sätt kan man se om man får träff i någon annans släktträd, och kanske upptäcka att man har gemensamma släktingar.

Resultatet sparas i ett släktforskningsprogram som kan skapa en s k gedcom-fil. Det är en databasfil med alla uppgifter. Den filen kan andra importera till sina egna program och man är alltså inte beroende av att arbeta i samma program.

den här sidan kan du se hur ett släktträd som jag skapat ser ut. Om jag släktforskar åt dig kan du få resultatet publicerat så här.

Själv har jag hittills mest publicerat släktträd på min egen personliga hemsida. Jag har testat några släktforskningssidor på nätet men har inte fastnat för någon.

En fördel med att publicera släktträdet på internet är att det är lätt att visa informationen för alla släktingar, och andra kan ta vid och fortsätta släktforskningen på outforskade grenar.