Om mig

evaEva Johansson

adress:
Knotavägen 2
723 52 Västerås

e-post: info@slaktforskaren.se

Kontaktformulär

 

Min erfarenhet som släktforskare

2010 började jag släktforska på allvar. Innan dess hade jag bara provat några gånger och tillsammans med min man letat efter hans släkt. Sedan dess har jag släktforskat intensivt i perioder, bland annat på heltid ett par månader när jag var tjänstledig från mitt dåvarande arbete.

Höstterminen 2010 läste jag en grundkurs i släktforskning på distans på Mittuniversitetet, och blev totalt gripen. Så fantastiskt roligt det var! Och är! Det är en mycket bra kurs, med en utmärkt kursledare, som verkligen fångade mitt intresse.

Som examansuppgift skulle vi göra en egen släktutredning och jag valde då min mans släkt. Vi hade själva bara fått fram uppgifter om hans farmor och farfar, och deras barn. Nu hittade jag uppgifter som sträcker sig långt tillbaka till 1700-talet, men också framåt till nu levande släktingar som vi tidigare inte kände till.

Något som bidrog till mitt intresse då var det faktum att vi året innan flyttat till ett hus som är grannhus till det där makens far växte upp. Att gå här i samma miljö väckte många frågor. En del av dem kunde jag besvara genom släktforskningen.

8995
Vi bodde länge i ett gammalt jordbrukslandskap där min mans farfar arbetade som statare och rättare kring förra sekelskiftet.

På grundkursen lärde jag mig vikten av att forska i primärkällor, det vill säga de gamla kyrkoarkiven, och att inte lita på avskrivna uppgifter i olika databaser. Fel förekommer, det går inte att undvika. Därför utgår jag alltid från de källor som är närmast den händelse jag vill kontrollera, till exempel födelseboken för en födelse.

Givetvis har jag också forskat i min egen släkt. Men det är jag inte ensam om, fler av mina släktingar är och har varit släktforskare. Vi som håller på idag hjälps åt. Jag har också forskat en hel del om mina barns fars släkt. Läs mer här.

Mina släktforskningsbloggar

Mitt budskap att släktforskning är både intressant, roligt och berikande försöker jag sprida på flera sätt. Inte bara i böcker och tidningar utan också på internet. Varje vecka bloggar jag på Rötterbloggen, som är Sveriges Släktforskarförbunds blogg.

I 17 år arbetade jag på Västerviks-Tidningen som reporter, featureredaktör och webbredaktör men övergick till frilansverksamhet i februari 2012. Min huvudsakliga sysselsättning idag är som släktforskare och frilansskribent.

Mer om mig kan du läsa på min hemsida.

Jag finns på Facebook.

Min släkt och släktforskning.

Korta fakta:
Journalist sedan 1980.
Telegrafist i handelsflottan 1974-77.
Fil mag i sociologi 2006.
Högskoleexamen i ledarskap och organisation 2005.
Utbildad i webbdesign och webbprogrammering.
Gillar att hugga ved och att baka.