Rikedomar och dramatik i släkthistorien

På Björlingska kyrkogården i Västerås vilar Martina och Jenny Sundén under en gemensam gravsten. Martina dog 1880 och var då 77 år. Jenny dog 1870 och blev bara 27 år. De var inte mor och dotter, som man kanske skulle kunna tro, utan svärmor och svärdotter. Den gemensamma länken är Daniel Anton Sundén, son till Martina och make till Jenny.
För ett par år sedan (under pandemin) skulle vi i Västerås Släktforskarklubb ordna en kyrkogårdsvandring i centrala Västerås. Det var på vårkanten och vi medlemmar kunde samlas utomhus. Jag skulle prata om några gravar och en representant för kyrkogårdsförvaltningen talade om begravningsplatserna, Björlingska och Wallinska kyrkogårdarna som ligger intill varandra.
Några veckor innan var maken och jag på kyrkogården för att reka, dvs kolla in vilka gravar som finns och se vilka som var användbara. Det måste vara en gravsten med text som är läslig, annars skulle jag inte kunna hitta information om den som vilar där. Dessutom ville jag ha lite variation, inte bara höga herrar vars liv kanske redan är kända.
En av gravarna jag fastnade för var denna, där Jenny och Martina Sundén är begravda.
När jag nystade upp den här historien i kyrkböcker, bouppteckningar och gamla tidningar så visade den sig rymma mycket dramatik.
Något jag greps av var den hyllningsvers som publicerades i VLT när maken gifte om sig efter Jennys död:

Numera bor jag ju i Västerås men har bott i trakten av Västervik i 38 år, och det visade sig att Jennys släkt förgrenade sig dit. Jag skrev en artikel om hennes släkthistoria till Tjust släktforskarförenings medlemstidning Wåra Rötter, i sista numret 2021.

Läs den i en pdf-fil här.

Där finns mycket information för den som möjligen är släkt med henne men rymmer alltså en hel del drama utöver det vanliga.