Åter till rötterna

I en artikel i dagens Västerviks-Tidningen berättar Eva Brandin i Hunsala utanför Gamleby om sin släktforskning. Hon flyttade hit ner för snart trettio år sedan, efter sin uppväxt i Stockholm. Genom sin släktforskning har hon sett att hennes släkt ursprungligen kommer från Odensvi och Gamleby, något hon inte hade en aning om tidigare.

Tänk som det kan bli! Är det bara slump, eller? Fantastiskt roligt i alla fall, tror jag.

En av mina bröder har gjort en liknande resa. Vi är uppväxta utanför Falkenberg och har det mesta av vår släkt där och i trakten av Varberg. Utom farfar som kom från Vänersborg och Vargön. Det har vi alltid vetat. När min lillebror gått ut skolan på 70-talet flyttade han till Trollhättan och började jobba, och blev kvar där. Även en av mina äldre bröder bor i trakten, och de har tagit reda på vilket torp farfar växte upp i. Den yngste började släktforska för några år sedan och upptäckte då att den villa han bor i på landet ligger bara en kilometer ifrån ett av släktens torp några generationer bort. Ett hus som han besökt och kände väl till. Ibland är världen bra liten.

Själva bor vi, som av en slump, i grannhuset till det hus där makens far föddes och växte upp. När vi skulle titta på bostaden första gången visste vi inte alls att det var just det huset, det upptäckte vi när vi kom in på uppfarten. Ja, men det är ju här!

Sedan dess har jag förstås släktforskat om makens släkt och följt den gamle rättaren och rättaremor på Helgerum så långt bakåt jag kunnat.

Klicka på bilden för att se den i större storlek, då går det att läsa texten i artikeln om Eva Brandin.

släktforskaren Eva Brandin i Hunsala

Artikeln är skriven av min tidigare kollega Hans Brandin. I över 17 år var vi arbetskamrater på VT, tills jag slutade förra året. Idag gör Hasse sin sista arbetsdag och går i pension, efter mer än 30 år tror jag. I vanliga fall skriver man som reporter aldrig om sin egen familj, men sista dagen på jobbet kan vara ett undantag. Själv tycker jag förstås att han valt alldeles rätt ämne för sin sista artikel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *