Skrivhandboken är klar

ettaEgentligen borde jag haft releaseparty idag. Eller i går. För sent igår kväll blev vi äntligen klara med min nya bok, en handbok i att skriva sin släktberättelse. Själva innehållet har varit klart ett tag, men det är mycket teknik innan den är färdig för världen att se. Dels att skapa fungerande pdf-filer och en ePub-fil, dels att få beställningsfunktionen på hemsidan att fungera bra. Det ser säkert enkelt ut utåt men bakom ligger det mycket programmerande och testande. Det har jag inte klarat av själv utan fått hjälp av min äldste son och av maken. Tack!

Att jag skulle skriva en skrivhandbok för släktforskare kom jag på före jul. Då hade jag avslutat den första skrivarkursen i Tjust släktforskarförening i Västervik, och under kursens gång samlat på mig mycket anteckningar, tips och råd till kursdeltagarna. Det var roligt att förmedla vidare av min erfarenhet och kunskap. Vi hade väldigt roligt på kursen. Alla kom igång med sina släktberättelser.

Sedan blev det en kurs till i vår, och de deltagarna har fått en betaversion av handboken som kurslitteratur. Fler kurser kan det bli, både på plats här i Västervik och på distans för dem som inte bor i närheten. Läs mer om kurserna.

Jag tror verkligen på att skriva en personlig släktberättelse. Jag tror att det är lättare att nå ut till de familjemedlemmar och släktingar som inte själva släktforskar om man berättar om sina resultat, beskriver personer, sätter in deras liv i sitt historiska sammanhang och berättar om livsvillkoren förr. I en skriven berättelse kan du lägga in fotografier och kartor. Publicerar du på nätet kan du länka till annan information etc. Men den personliga berättelsen tror jag är viktig, inte bara den standardberättelse som man får ut ur sitt släktforskningsprogram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *