Amerikasläktingar

I nästan alla släkter finns det Amerikaemigranter. Åtminstone om man kommer från torpare och bönder, som jag och 90 procent av oss. Över en miljon svenskar emigrerade till USA under några decennier kring förra sekelskiftet. Det fanns familjer där alla syskon lämnade föräldrarna ensamma hamma. Och många där de flesta syskonen emigrerade. Som tur var stannade ju några kvar.
Som barn har jag hört en del berättelser om min mammas faster Albertina. Jag hann också träffa henne innan hon dog 1967, då jag var gammal nog att komma ihåg ett sådant möte. Och jag vet att hon var ogift.

Albertina1877svv
För en tid sedan fick jag veta att en faster Albertina emigrerat till Amerika på 1870-talet och har efterlevande där som ska komma hit och hälsa på i sommar. Det stämde ju inte med mitt minne, precis som det ofta kan vara med släkthistorier. Det visade sig vara min morfars faster Albertina. Det finns alltså två Albertina i min släkt, i två generationer.

Bilden till höger är morfars faster Albertina som emigrerade till USA. Bilden togs när hon var nyanländ 1877, 30 år gammal.

Förra året fick jag kontakt med denna Albertinas barnbarnsbarn, två systrar, som ska besöka Sverige om några månader för att se var deras förfäder kommer ifrån. Nu har vi mailkontakt och jag har fått veta betydligt mer om denna emigrerade faster till min morfar.
Morfar hade också en annan faster som hette Josefina Potentia, syster till Albertina, och som också emigrerade. Henne vet vi inte mycket om, utan letar fortfarande i amerikanska arkiv, både jag och den ena av de två systrarna.
Även på min mammas sida kommer jag från mellersta Halland, och det är dit mina amerikanska släktingar kommer på besök i sommar. Det ser jag verkligen fram emot.
1968, när jag var i början av tonåren, träffade jag en annan amerikansk släkting på besök. Jag var med för att hjälpa till med att prata engelska, eftersom flera av mina äldre släktingar då inte kunde det så bra. När jag nu fick veta att vi skulle få Amerikabesök i sommar trodde jag att det var samma personer. Men så var det inte alls. Besöket 1968, det var en ättling till en av min morfars mostrar.
Det finns förstås fler emigranter i släkten, både på min mormors sida och på min pappas sida.

Albertina4
Det här är Albertinas dotter Josephine med make Henry Olmstead och sönerna Alvin och Roland. Fotot är från 1908.

I makens släkt finns det också en historia om att två bröder till hans far skulle ha emigrerat. Det stämmer inte, åtminstone inte vad jag kunnat se. Däremot var det två kusiner till hans far som emigrerade kring förra sekelskiftet.
Så är det ofta. Släktberättelser som både stämmer och inte stämmer. När man släktforskar kan man, om man har tur, få veta hur det verkligen förhåller sig.

3 tankar kring ”Amerikasläktingar

 1. Pingback: Amerikasläktingarna har kommit och åkt | Släktforskarens blogg

 2. Viktoria

  Gissar att det är tryckfelsnisse som varit framme där det står att Albertina kom till USA 1977. Av bilden (och texten) att döma var det nog lite tidigare än så va? 😉

  Svara
 3. admin Inläggsförfattare

  Ja, så klart att 1977 ska vara 1877. Nu är det rättat. Tack för att du var uppmärksam och hörde av dig! Ibland blir det fel och 1900-talet börjar ju kännas ganska avlägset nu… /Eva

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *